Wiadomo, że dieta wpływa na stężenie kreatyniny w surowicy i azotu mocznikowego 1, ale zmiany dietetyczne nie są zwykle brane pod uwagę w diagnostyce różnicowej podwyższonych stężeń kreatyniny w surowicy i azotu mocznikowego. Zgłaszam przypadek, w którym nietypowa dieta spowodowała takie podwyższenie, symulując przewlekłą niewydolność nerek.
50-letnia bezobjawowa kobieta, która najwyraźniej była zdrowa, została znaleziona podczas rutynowych badań lekarskich, aby uzyskać stężenie kreatyniny w surowicy 1,8 mg na decylitr (160 .mol na litr) i stężenie azotu mocznikowego w surowicy 35 mg na decylitr (12,4 mmol za litr). Fizyczne badanie było normalne. Ważyła 55 kg (121 funtów). Stężenia elektrolitów i wapnia w surowicy były prawidłowe, podobnie jak wyniki analizy moczu, analiza mikroskopowa moczu i urografia dożylna. Analiza histologiczna próbki nerkowo-biopsyjnej zawierającej 29 kłębuszków nie wykazała żadnych nieprawidłowości. Trzy miesiące później stężenie kreatyniny w surowicy wynosiło 2,4 mg na decylitr (210 .mol na litr), a stężenie azotu mocznikowego w surowicy wynosiło 41 mg na decylitr (14,6 mmol na litr). Wydalanie kreatyniny w moczu było wyjątkowo wysokie – 4,6 g na 24 godziny (41,0 mmol na 24 godziny) – a klirens kreatyniny wynosił 148 ml na minutę na 1,73 m2 powierzchni ciała.
Tabela 1. Tabela 1. Pomiary laboratoryjne wykonane podczas gdy pacjentka podążała za swoją zwykłą dietą i dwa dni po zjedzeniu rosołu. Z powodu wyjątkowo wysokiego wydalania kreatyniny pacjentka została zapytana o jej dietę. Wyjaśniła, że składa się ze świeżych owoców, surowych warzyw i około 2000 ml bulionu dziennie, który spożywała w regularnych odstępach czasu. Rosół przygotowano przez dodanie wody do 4 kg (9 funtów) mięsnych kości, gotując mieszaninę przez 10 godzin, a następnie dekantując bulion. Średnie stężenie dwóch próbek bulionu w kreatynie i białku wynosiło odpowiednio 2,2 g na litr (19,5 mmol na litr) i 67 g na litr. Przeprowadzono różne pomiary laboratoryjne, podczas gdy pacjent spożywał tę dietę i po pobraniu bulionu przez dwa dni, a wyniki przedstawiono w Tabeli 1.
Wysoka zawartość kreatyniny w bulionie wynikająca z przedłużonego ogrzewania mięsa 2 doprowadziła u tego pacjenta nadmierne spożycie kreatyniny, co znalazło odzwierciedlenie w znacznym zmniejszeniu wydalania kreatyniny w moczu, gdy bulion nie był spożywany. Ponieważ stężenie kreatyniny w surowicy zależy od ilości spożytej kreatyniny, jak również od szybkości filtracji kłębuszkowej i szybkości wytwarzania endogennej kreatyniny, 3 podwyższone stężenie kreatyniny w surowicy pacjenta jest dobrze wyjaśnione.
Ten opis przypadku jest przypomnieniem, że czynniki inne niż szybkość filtracji kłębuszkowej wpływają na stężenie kreatyniny w surowicy i azot mocznikowy w surowicy.
Bernard F. Jones, MB, BS
John Hunter Hospital, Newcastle, NSW 2310, Australia
3 Referencje1. Jacobsen FK, Christensen CK, Mogensen CE, Heilskov NS. Ocena czynności nerek po posiłkach. Lancet 1980; 1: 319-319
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Macy RL Jr, Naumann HD, Bailey ME. Rozpuszczalny w wodzie smak i prekursory zapachu mięsa 5. Wpływ ogrzewania na ulegające ekstrakcji kwasowej nienukleotydowe składniki chemiczne wołowiny, jagnięciny i wieprzowiny. J Food Sci 1970; 35: 83-87
Crossref Web of ScienceGoogle Scholar
3. Levey AS, Perrone RD, Madias NE. Kreatynina w surowicy i funkcja nerek. Annu Rev Med 1988; 39: 465-490
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
(3)
[więcej w: nfz kolejka do sanatorium, prady interferencyjne, przewlekłe zapalenie wyrostka robaczkowego ]
Comments are closed.
Powiązane tematy z artykułem: nfz kolejka do sanatorium prady interferencyjne przewlekłe zapalenie wyrostka robaczkowego
[..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu sklep z odżywkami[…]
czy taki włókniak może zniknąć samoistnie?
[..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu znicze[…]
wlasnie z jelita grubego sie wchłaniają